Strefa członka SWTP

4 czerwca odbyło się spotkanie konsultacyjne Zarządu Głównego FSNT-NOT z prezesami Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT, w którym uczestniczył Kamil Wójcik Prezes SWTP i wiceprezes FSNT-NOT.

Spotkaniu współprzewodniczyli prezes Ewa Mańkiewicz-Cudny oraz przewodniczący Prezydium Rady Krajowej - prezes SEP - Piotr Szymczak.

W agendzie spotkania były tematy: wypracowanie wspólnego stanowiska ruchu stowarzyszeniowego wobec projektu ustawy o Narodowym Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego (NCRSO) oraz poparcie starań FSNT-NOT o rozwiązanie systemowe problemu Muzeum Techniki i Przemysłu NOT.

Referentem punktu dotyczącego społecznych konsultacji nad projektem ustawy o NCRSO był doradca prezes Włodzimierz Hausner, który uczestniczy w spotkaniach konsultacyjnych organizowanych przez Ogólnopolską Federację Organizacji Pozarządowych (OFOP), której FSNT-NOT jest członkiem. Projektem tej Ustawy zajmuje się także Rada Działalności Pożytku Publicznego (RDPP). W bieżącej kadencji zasiada w niej prezes Ewa Mańkiewicz-Cudny (Rada jest ciałem wybieralnym).

RDPP uważa, że rząd powinien najpierw przedstawić Program Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, a dopiero potem powoływać agendę do jego realizacji. Z kolei Ogólnopolska Federacja Organizacji Pozarządowych, której członkiem jest FSNT-NOT, uważa, że projekt ustawy trzeba odrzucić i taki wniosek złożyła do Sejmu. Zebrani członkowie SNT tworzący NOT FSNT-NOT poparli stanowisko Rady Działalności Pożytku Publicznego.


Zapraszamy do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS

INFORMACJA
12.05.2025
SWTP zaprasza do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Bootcamp DIGIFABS zgromadzi w jednej przestrzeni wirtualnej nauczycieli, MŚP i profesjonalistów, aby pokazać, w jaki sposób narzędzia cyfrowe, zrównoważony rozwój i innowacje mogą stworzyć bardziej odporny, gotowy na przyszłość sektor żywności i napojów (F&B). Bootcamp to czterotygodniowy program z trzema sesjami tygodniowo. Tydzień 0 wprowadza do branży F&B, a kolejne tygodnie poświęcone są pogłębianiu wiedzy odnośnie zielonych trendów, budowaniu odporności biznesu i zagadnieniom żywności w nowoczesnej gospodarce. Program prowadzony jest po angielsku i jest dostosowany do wymagań (czasowych i organizacyjnych) profesjonalnego odbiorcy.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Dojrzałość cyfrowa MSP w sektorze F&B - synteza raportu

INFORMACJA
25.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu analizującego dojrzałość cyfrową MSP w sektorze F&B w Europie. W raporcie zawarta jest analiza cyfrowej dojrzałości, zidentyfikowane są najlepsze praktyki w Europie oraz określa potrzeby MŚP w zakresie agentów zmian cyfrowych. Raport został opracowany przez partnerów projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+).Główne tezy raportu odnoszą się do: niskiego poziomu dojrzałości cyfrowej MSP, potrzeby wsparcia w transformacji cyfrowej, roli agentów zmian cyfrowych oraz na konieczność koncentracji na obszarach o największym potencjale.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Transformacja cyfrowa w sektorze F&B - wyniki raportu dot. analizy programów szkoleniowych

INFORMACJA
08.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu zawierającego analizę programów szkoleniowych, w kontekście transformacji cyfrowej w sektorze żywności i napojów. Raport został przygotowany w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Główne obszary poruszone w raporcie to: przegląd inicjatyw digitalizacyjnych, kluczowych umiejętności i kompetencji, efektywnych metod nauczania oraz rekomendacji strategicznych.
CZYTAJ CAŁOŚĆ